Friday, December 25, 2009

IT'S TIME

Kini,Sudah tiba masanya untuk aku melangkah pergi..melangkah pergi jauh dari segala-galanya;Keluarga tercinta,Cuzzies,Frenzies,Awa(Kucing kesayangan aku),Home,Bilik..huhu..Gonna mish them hell much..owh,one more thing,FYI after this im gonna kinda hellllllllll bz dude..huhu..so,it means ruang masa untuk kita 'bercengkarama' akan menjadi lebih sempit,kerna masa masa itu akan digunakan untuk perkara yang lebih memanfaatkan..laaaa sangatt^^..jadi,untuk 'kemas kini'(skema lak ayat) blog pon akan mendapat kekangan..tapi insyAllah aku akan try cari ruang untuk update blog aku,dari semasa ke semasa..Harap sahabat sahabat aku akan dapat memahami aku sekiranya jarang text/call or tak terbalas text/terangkat call or something la..jangan pulak di sangka aku da sombong/berubah..aqku tetap ingat kat korang semua..terutama family aku..jangan risau mak,aku akan call mama kalau ada masa free nanti k..

then,aku harap family aku akan berada dalam keadaan yang sihat sihat walafiat sepanjang aku tiada di rumah..tau2 aku pulang  suma badan family aku makin mengembang kesemuanya..aku jak yang makin mengecut kali(<---Epy PERASAN!)..hihi..

Untuk ahli keluargaku,

-Bapa; bapak jaga diri baik baik k..jangan selalu marah marah..nda bgs utk kesihatan bapak tu..aku tau bapak akan jaga mama biarpon bapak tak tunjuk..Tanx for Everything..Luv Ya~^^

-Mama; mama pon jaga diri baik baik jugak,jgn lupa mkn ubat mcm selalu k..jgn risau sgt psl aku ya mak,nanti tjejas ksihatan mama lak..aku akan call mama jugak tu kalau ada masa free k..tanx for Everything..Luv Ya So Much~

Abang Long; Tolong tengok2 kan mama,Jangan tau jln ja k..Luv Ya~

Kakak Long; Tanx For Everything kak..kak n family jaga diri baik2 d lahad datu k..Luv Ya~

Abang Ngah; Abg jaga kesihatan tu,jgn kerja keras betul..minta la cuti sekali sekala k..Tanx for Everything..Luv Ya~

Abang Ucu; Selalu la p rumah k,Tolong tengok2kan mama..Tanx For Everything..Luv Ya~

Kakak Ana; Kak,Thanx For Everything k..Sorry k kalau aku terkasar,aku bkn sengaja bha tu tp memang begitu da perangai aku kan,kasar ni..tanx gak coz sanggup korbankan Fon kau..^^..Tengok mama,tolong2 mama k..pujuk mama kalau dia risau psl aku..Luv Ya~

Anak2 Buah aku sekalian; jangan nakal nakal,Aku sayang kamu sumaa..



Untuk para sahabatku,

-Utta' a.k.a Omah; kau jangan putus asa dude,kau cari jak peluang tu k..peluang ada di mana2,aku yakin kau boleh(aisehmen,mcm taik ni..)^^

-Mei2; i 'Hate' u..jaga diri baik baik k..jangan lupa aku..sampai sana aku akan text kau jugak tu..

-Bedah; (ya ada jugak nama kau ni,jgn kau purak2 tkejut sana..) kau jaga diri k..tanx kau sudi tolong aku..byk btl aku tanya kau kan..mcm2 aku tnya,yg x masok akal pon aku tnya gak..haha..kau la infocentre setia aku..Tanx~

-Fara; take care babes,Mish n Luv Ya~^^

-Pipah; Mcuk,tak lama lagi~ kita akan jumpa jugak tu..jgn sedih sedih lg k..sayang kamu^^

-Erna; Mish U babes.jaga diri...^^

-Farra; u da berpunya,Jangan la marah2 i..jgn pk bukan2 psl i k..i suke kwn dgn u..jaga diri tau^^

-Era; Bha,berabis la kau d Sarawak tu..jgn enjoy sangat k,,kaga diri kau d sana tu..^^

-Farah; geng,berjumpa gak kita di sana tu nanti k..^^

-Bob; Tanx Ar fren..next time kita hang-out k,,take care^^

-Kwn2 yg laen baca entri ni,Take Care Suma k..^^


Last but not least,jangan risau guys..aku bukan selama lamanya stay sana..kalau cuti aku balik gak tu..RINDUUUU sangattttt..k,until then..See Ya! ^^

Wednesday, December 23, 2009

MERRY XMAS.HOHOHO!









Wish u'aLL Merry Xmas n A Happy New Year!! ^_^

Monday, December 14, 2009

TAK LAMA AKU AKAN MENINGGAL..............KAN

Relax guys..aku saja mention tajuk entri tu..chill uh..tapi memang agak poyo kan kan entri ni..^^..actually,aku sekarang ni menghitung hari..tak lama lagi aku akan meninggalkan tanah negeri Sabah Di Bawah Bayu ni, tempat lahir aku yang tercinta ni..huhu(macam taik kan aku?)

Entah la..apa yang patut aku rasa ah? Excited? happy? sedih? takut? seram sejuk?hurm..rasa excited tu ada la jugak..tapi setakat 30% jak..yang selebihnya most to sedih la..aku sedih mau meninggalkan family aku..kucing aku,kawan kawan aku..huargh..sedih la..tapi kalau difikir fikirkan balik..semua tu aku kena korbankan demi masa depan aku..tak apa bha epy..3 tahun jak tu..bukannya lama..kau study jak bagus bagus k..jaga tingkah laku,tau la di negeri orang kan..kau kena kuat,tabah,gigih berusaha..aku yakin kau boleh hadapi semua tu.Amin(sedang memotivasikan diri sendiri)n_n


~kamu! Doa doakan la aku k..thanks~ ^_^

Sunday, December 13, 2009

REUNION SPORT SCIENCE STUDENTS

Hello guys..hurm..lamanya dah tak update blog kesayangan  aku ni(sayang meh?..sayang bha..X0Xo)..sorry la dear..syg busy bha..dear tau gak kan syg byk urusan mau buat kan since dapat tawaran study..lepas ni syg tak kan ignore dear da k?..hehe(<--Interaction between me and my dear a.k.a this rockest blog^_^) <---sot punya orang..X_X..

Eh..entri aku ni larik jauh da dari tajuk ni..sebenarnya aku mau share cerita aku ni..
Hari tu,kami budak budak(budak budak?) eh,i mean,kami ex-student sains sukan ni  buat reunion sport science batch'08..plan ni Zaidah yang buat..kami buat reunion di Centre Point,KK..

Seperti yang dijanjikan,datang tepat jam 1230MD d tingkat 8,Bowling..Sebenarnya janji jam 10pg..tapi janji melayu punya pasal..1230 juga sampai..hehe..then,satu demi satu orang VIP sampai..sepa VIP? kami la..hakhakhak..kesian Cikgu Nordin,Dia pulak yang tunggu kami,student kesayangan dia ni..ya meh kesayangan? cikgu Nordin,komen? Tapi cg. Nordin bagus orangnya..jenis tak kisah..kn cikgu? hehe..

Well,Semuanya pon da sampai tapi tidak semua yang dapat datang..

Antara yang datang;

-Cikgu Nordin          -Zaidah
-Ancu                        -Dayang Salinah
-Qayyum                  -Haidah
-Nonong                    -Yanti
-Eiphy Hiei               -Anita
-Dira                          -Sue

Antara yang Tidak Datang;

-Sufi                          -Miera
-Razak                      -Sue Mei
-Hekter                    -Jehan
-Dll.

Aktiviti;

>main Bowling,3 game!! almost 4 hour baru habis..
>"Soal Jawab" Session
>Sesi Fotografi
>Lunch Time
>Jalan jalan penatkan kaki
>Home

Perkembangan Terkini;

-Cikgu Nordin ; Sudah menamatkan zaman bujang..mendirikan rumahtangga dgn his beloved wife(sorry tak tau nama wife cikgu^^)

-Ancu ; Further study,UMS;Kos Pengurusan Perniagaan

-Qayyum ; Further study,UPSI;Kos Pendidikan Muzik

-Nonong ; Kerja,JPN;photocopy

-Dira ; Further study,UTeM;Kos?

-Zaidah ; Further study,UMS;Kos Geografi

-Sally ; Further study,UMS;Kos Geografi

-Haidah ; Further study,UPSI;Kos?

-Ieta ; Further study,UNiTAR;Kos?

-Sue ; Kerja,Bundle

-Yanti ; Kerja,CIMB

-Eiphy ; Further study,UiTM;Kos Pentadbiran Kesihatan

Galeri;










Thursday, December 3, 2009

SERVES U RIGHT BITCH!



Yesterday,which is 03122009 equal to thursday,me+father+bro went out to city..
Our first destination is Wisma Sabah..something few things to do with my father business..Then,My brother told us that today(yesterday)..Do u get me?..was opening day for the new Shopping complex called SURIA SABAH..So we're  decided to go there..when we got in there,its totally different with the others building..well not 100% completed yet..there have 4/5 floor..im not so sure bout that though..only 2,3 shop just opened up..MetroJaya was the first shop opened..perghh..too many people in there..so we just looking up in there,the structure,the dress,shoes..my father got so so so so much shocked..he just looking the batik kemeja and check out for the price is RM400++ for one shirt..haha..totally all stuff in there so expensive..suits for VVIP only i think..







then,we goes to in front of DBKK..Shell station..ask for some kind of gas subsidy la..so,me and my brother go in to the counter,and wait for the woman;worker for subsidy stuff..meanwhile my brother outside and left me in the counter,after 5 minutes,that woman come up,and my brother ask her for subsidy then he left us..before that woman following my brother to go outside..she said "subsidi! menyampah!!" in time and didnt realize that me just stand beside her!!..i felt like want to get mad to her but i dont want to ashamed her because too many customer in there..we go somewhere else which next to station..then i was noticed her"lain kali kalau mau cakap menyampah dekat tu orang agak2 la,harap muka jak cantik,siap bertudung lagi tapi perangai macam shit!!"..nahh!! lepas tu muka dia terkejut macam babi mau kena panggang! pucat satu badan! at the same time abg aku tnya kenapa,aku bgtau la yg bitch tu cakap menyampah dgn abang aku sendiri!..time aku tgk dia purak2 dia wat kerja dia sambil membelakangkan badan dia..malu punya pasal kan..luckyly mood abg aku time tu ok..kalau tidak..kau siap!! lantak lah kau perempuan..bertudung tapi tak ada adab!! fuck off u stupid bitch! better kau tarik bukak jak tudung kau tu..tak payah la pkai kalau begitu la perangai kau! BODOH!

Tuesday, December 1, 2009

BAPA PENGEMIS & TIGA ANAK DI UNIVERSITI!

Cerita ni aku ambik dari sebuah buku.

   SEBELUM ni,saya  selalu mengeluh.Harga minyak naik,barang barang mahal,duit sekolah anak anak lagi.Mana nak korek duit.Saya tak pernah bersyukur dengan apa yang ada.
   Tapi,bila membaca satu artikel megenai satu kisah hidup pengemis yang pernah tersiar dalam Mastika sebelum ini,membuatkan saya tersedar.
   Saya teringat pula satu kisah serupa berlaku semasa saya masih menuntut di sebuah kolej swasta di Kula Lumpur.Suatu hari,saya sedang keluar dari kolej selepas habis kuliah.
   Tiba di persimpangan,saya melihat seorang pengemis lelaki tua,dalam lingkungan umur 50-an,sedang duduk meminta sedekah.
   Muka pengemis itu berkedut dan berdaki.rambutnya kusut.perutnya leper.tangannya terketar ketar.
   Selalunya,saya hanya memberi wang kepada setiap pengemis yang sering berkeliaran di kawasan itu dan terus berlalu pergi.
   Tapi entah kenapa,hari itu tergerak hati saya untuk menegur pengemis tua tersebut.Mungkin hari itu,mood saya tengah baik dan saya juga tiada sebarang urusan penting.
   Lalu,saya menghampiri pengemis yang berpakaian compang camping dan badannya berbau tengik itu.Saya ambil peluang berbual bual dengannya.

saya;Sudah lama mengemis,pak cik?
pengemis;Ya..lama,lebih kurang 18 tahun lalu,nak..
saya;wah,sudah lama jugak ya pak cik..sehari biasanya dapat berapa pak cik?
pengemis;kalau orang rasa kasihan,adalah rezeki pak cik,nak..biasanya dari pukul 08oo pagi sampai o800 malam dapat RM30 sehari.
saya;banyak jugak ya pak cik?
pengemis;bolehlah nak,untuk keluarga..anak anak nak kena bagi makan(air mata itu mula berguguran).
saya;ohhhh..pak cik ada keluarga.Di mana mereka sekarang?
pengemis;isteri pak cik meninggal dunia dah lama(lama terdiam,sambil menyapu air mata).Anak pak cik pula semuanya ada tiga orang.tiga tiga lelaki.Yang pertama dekat Universiti putra Malaysia di Serdang tu,Yang kedua,dekat Universiti Malaya,dan yang ketiga dekat Universiti Kebangsaan Malaysia di Bangi nuuun!
saya;wah!! hebat hebat keluarga pak cik ni.boleh tahan jugak yer otak mereka.Walau pun pak cik orang susah,anak anak semua berjaya.
pengemis;(tersenyum).Biasalah nak,mereka sendiri yang usaha.pak cik ajar sikit sikit aje.mereka pandai sendiri nak hidup nak oii..kalau malas,susahlah.Anak pun pandai,sekolah kat sini ker?
saya;(membalas senyuman) ya pak cik..kat kolej sini lah.So,anak pak cik semuanya tu masih belajar lah yer?
pengemis;tak,arrrrrrr....tiga tiga anak pak cik tu...arrrrrr..semuanya mengemis macam pak cik..dia orang kata duduk mengemis dekat Universiti tu banyak sikit incomenya.pasal budak budak U ni dapat biasiswa,dapat duit PTPTN.budak U ni pemurah nak oii.lagi lagi kalau dekat dekat nak exam,selalu bersedekah kat anak anak pak cik,setakat dua tiga ratus sehari tu biasalah!

*hahahahahaha..hampehs betul la!
*sumber;MASTIKA

MARI KITA KETAWA!

Di sebuah kampung,ada tiga orang remaja yang sukamelepak.Seorang bernama Ali,seorang Budin dan seorang lagi Ciko.Aktiviti seharian tiga pemuda yang suka melepak tidak kira masa,menyebabkan tok imam di kampung itu tak senang duduk.

Pada suatu petang,tok imam datang ke tempat mereka lepak dengan niat hendak tarbiah tiga pemuda ini.

Maka,ketika itu berlakulah bebeapa insiden cabar-mencabar.Tok imam mencabar si mangkuk hayun tiga ekor itu berjemaah ke surau,bila masuk waktu Maghrib nanti.

Si Ali pun berkata;

"Tok imam ingat kami ni jahil sangat ker? Tak apa,nanti kami buktikan yang kami bukan jahil seperti yang disangka."

Maka,apabila hampir masuk waktu Maghrib pergilah si mangkuk hayun tiga ekor itu ke surau.

Tok imam pun suruh Ali azan.Tanpa berlengahterus Ali laungkan azan sekuat hati;

"Allah Taala....Allah Taala..."

Segera Tok imam merampas mikrofon daripada Ali dan suruh tok bilal azan semula.Tok imam bengang,ali jahil,tak pandai azan.

Selepas iqamat,masa hendak sembahyang,tok imam pun mengangkat takbiratul ihram.Tok imam pun satu,angkat sekali tak khusyuk,angkat dua kali pun tak khusyuk jugak.

Masuk kali ketiga,Budin panggil Tok imam.:

"Tok! Tok! Duduk kat belakang,biar saya jadi imam!"

Tok imam pun undur setapak ke belakang.Budin pun maju setapak ke depan,lalu angkat takbiratul ihram;

"Allahu akbar!"

Maka,para makmun pun ikut angkat takbiratul ihram dan memulakan solat.

Tiba tiba saja si Budin pusing ke belakang sambil berkata;

"Aaaa,tengok! Sekali je tokk!!"

Batallah solat Budin.yang lain pun ikut berhenti sambil ketawa terbahak bahak kerana solat sudah terbatal.

Tok imam pun minta pulak si Ciko jadi imam.si Ciko pun terus ke depan,jadi imam solat Maghrib,bermula dari takbir sampai tahiyat terakhir.siap dengan wirid wiridnya sekali,selepas sembahyang.Tok imam yang tengok punyalah respek dengan si Ciko ni.

Lepas solat,Tok imam tak habis habis memuji si Ciko.Bagi tok imam,si Ciko layak menjadi contoh kepada anak anak muda di kampung itu.

Si Ciko,selepas mendengar tok imam memujinyaterus jadi bongkak.Dengan penuh bangga,Si Ciko berkata;

"He He,itu belum saya ambil wuduk lagi tok.Kalau dah ambil wuduk,lagi dahsyat saya sembahyang!"

Tok imam yang mendengar terkedu.

"jadi,tadi kamu sembahyang tak ambil wuduk? Soal tok imam.

Apa lagi,selepas itu teruk tiga orang muda tersebut ditarbiah oleh tok imam.Akhirnya ketiga tiga anak muda tersebut insaf dan mula belajar agama dengan tok imam.

*LOL!