Thursday, November 5, 2009

RUPA-RUPANYA!

Masuk bulan ni,hampir 8 bulan aku jadi penganggur yang teramat amat la berjaya(TAHNIAH!)..aku tak tau la apa kena dengan aku ni..hari tu..kerja kat Grace Point,Sembulan..kerja sebagai S.A yakni Service Associate..ala yang amik amik order tu la..tapi aku  bahagian minuman..bahagian makanan lain punya service lagi..not bad gak la kerja kat sana..tapi kalau tengahari,lunch time,kau siap! get ready untuk loose kan skru kepala lutut kau..kalau staff lagi tersangat sangat la kurang time tu,Siap! jangan kau EMO sudah..tempat tu memang akan diserbu kalau time2 mkn tengahari..al-maklum jak lah..tempat tu dekat dengan area area Apartment dan Hotel..banyak family dato'2+pelancong tinggal kat situ..awal awal tu aku ok lagi..leh tahan la jugak..tapi time2 puncak lunch tu,makin ramai lak customer datang..perghh..gilak ah..langkah pon makin lama makin laju bergerak..takut customer bengang lak nanti lau order lambat sampai..tapi aku tak lama kerja kat situ..aku cuma dapat bertahan 2 bulan jak..haha..penat jo!! tapi kerja mana yang tak penat kan?? *sigh*
tapi aku quit dari tempat tu atas sebab sebab tertentu jugak..salah satu sebab,kerja kat situ buat kau jadi pekerja yang tak beretika dan tak jujur..kebanyakan semua pekerja kat bahagian aku tu semuanya 'main Duit'..Honestly,aku pon ikut terjebak 'permainan' ni..tapi tu aku suka suka jak..aku main duit kecik2 jer..yang laen tu ada yang sampai berpuluh puluh ringgit..seratus pon ada jugak!! tapi daripada aku terus terjebak dengan benda tu baik aku quit kan..nda la bertambah tambah dosa aku..sebab sebab lain tu,masalah masalah sosial..

then,start dari situ la aku duk  di rumah jak..sampai la sekarang..8 bulan?? perghh..lama tu dude!..selama tu jugak la..aktiviti aku hang-out,movies,futsal,online..haa..tu jak la kerja full-time aku..*sigh* terok sangat attitude aku ni kan..kena panggil sebagai penyakit MySpaceMALAS tahap cipan+asbestos+tapir+Dewa-19! yeahh! haha..

Ada saTu hari tu,kawan aku ajak keluar,bawa p cari kerja la kununnya..aku tengok dia semangat berkobar kobar mau caeri kerja..kiranya dia ni senasib la dengan aku..tapi dia ok lagi la..dia mau cafri kerja lain atas sebab tertentu,iaitu bosan dengan rutin harian dia..bangun bangun,mandi,kemas rumah,then start menyulam+menjahit..family dia ni buat bisnes menjahit..dia ni assistant mak dia..dia bahagian menyulam kain jer..kengkadang tolong gak mak dia menjahit..tapi tu la..hari hari asyik benda yang sama jak dia buat..naik bosan la jugak..tu katanya kat aku..ok lagi dari aku kan..at least dia ada gak kerja yang mau di buat..aku??? hampess!! hakhakhak..

pagi tu kami gerak..mencari peluang yang ada..cari punya cari punya cari punya cari punya cari(eh berapa lama punya cari da...) kami mula rasa hairan..tetiba kawan aku start berbunyi memecah kebuntuan.."Eh py,kenapa hari ni banyak kedai semua tutup ar.aku semangat ni mau dapat kerja".."Entah,Aku pun nda tau kenapa"..sambil kami meneruskan perjalanan tu tiba tiba kami ternampak pasar  yang crowd sangat..di situ baru aku sedar,rupa-rupanya hari ni hari minggu da!!!! patut la banyak kedai tutup..kwang kwang kwang!!

No comments:

Post a Comment

CELOTEH MUDA-MUDI